Dr. Végh Ágnes

Fogszabályozás

Információkért keressen minket
az alábbi telefonszámon!
(06) 20 333-8872
Fogazati eltérés
Fogazati eltérés
Fogazati eltérés

A fogszabályozás a fogazati és állkapocs-rendellenességek gyógyításával foglalkozó tudomány.

A fogszabályozó rendelésen osztályozzuk a páciensek fogazati eltérésének súlyosságát. Az osztályozás alapja a mintavétel, a rtg. felvétel, az arcizomzat és az állcsontok működésének a fizikai vizsgálata. Ezen vizsgálati eredmények figyelembe vételével állítjuk fel a kezelési tervet, a kezelés várható időtartamát és meghatározzuk az adott páciensnek a lehető legmegfelelőbb készülék típusát.

Rögzített fogszabályozó
Rögzített fogszabályozó

Rögzített fogszabályozó

A rögzített, más néven állandó fogszabályozó az általam alkalmazott készülékek leggyakoribb típusa.

Általában a maradó fogakra helyezhető fel, körülbelül 13 éves kor után. Óriási előnyük, hogy az egész nap folyamán hatnak, nem lehet levenni, tehát az eredmény kisebb részben függ a páciensek kooperációjától. Két típusa van, a fém és az esztétikus fogszabályozó, amelyek csak látványban és árban különböznek egymástól, hatásmechanizmusukban nem.

A rögzített készülék átlagosan két évig van fent, ezt követi még legalább annyi ideig egy retenciós fázis, kivehetős készülékkel éjszakára, az elért eredmény megtartása érdekében.

Kivehető fogszabályozó
Kivehető fogszabályozó

Kivehető fogszabályozó

A kivehető fogszabályozó készülékeket terápiás céllal leggyakrabban a vegyes fogazatú pácienseknél, általában 7-12 éves kor között szoktam alkalmazni.

Többféle típus létezik az egyszerűbbtől a bonyolultabb kivitelezésig. Egyszerű, tágítócsavaros készüléket használok abban az esetben ha torlódnak a fogak, tehát helyre van szükség. Abban az esetben, amikor nemcsak a fogakkal van baj, hanem az állcsontok érintkezése sem megfelelő, szükség van egy ún. aktív készülékre, amely a növekedési szakaszokat kihasználva állítja be az alsó és felső állcsont szabályos érintkezését azáltal, hogy befolyásolni tudja az állkapocs ízület megfelelő irányú átépülését.

ClearSmile
ClearSmile

ClearSmile® a láthatatlan fogszabályozó

Ez a fogszabályozó módszer egy kivehető, esztétikus sínsorozat, amelyet a nap 24 órájában kell viselni a pácienseknek, az étkezések kivételével. Mintavétel alapján, számítógépes program segítségével tervezzük meg a fogszabályozó kezeléshez szükséges sínek számának a mennyiségét.